Hiszpania - Travelon.pl Hiszpania - Travelon.pl Hiszpania - Travelon.pl Hiszpania - Travelon.pl

Wino

18.06.09 09:19:45

Hiszpania i jej przemysł winiarski są znane na całym świecie. Obszar, na którym uprawia się winorośla jest w porównaniu z pozostałymi krajami europejskimi największy. Hiszpania również przerasta konkurencję w produkcji wina, zaraz za nią znajduja się Francja i Włochy.

Bardzo dobre jakościowo wina pochodzą z regionów Rioja, Navarra, Penedes i  Ribera del Duero. Wina te reprezentują najlepszy stosunek ceny i jakości we wszystkich kategoriach. Produkcja sherry w Jerez jest tradycją i dominuje na rynku win deserowych. Produkcja pysznych i pełnych temperamentu win musujących Cava z Katalonii jest również ważną gałęzią winiarstwa w Hiszpanii.

Do regionów o największym znaczeniu dla produkcji tych wspaniałych, jakościowych win należy Ribera del Duero, leżąca na południowy zachód od regionu Rioji. Stamtąd właśnie pochodzi najdroższe i najbardziej prestiżowe wino hiszpańskie, Vega Sicilia. Sąsiadujący region Na varra, wyróżnia się tym, że poza klasycznymi szczepami jak Tempranillo uprawia się tu również Cabernet Sauvignon i Merlot. Tutaj również dojrzewają wina wytrawne, słodkie, białe i różowe. Kolejne obszary  znane ze wspaniałych win to oczywiście Walencja i Montila. W regionach tych często produkuje się wina tańsze przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji, ale też wyjątkowe wina, takie jak Reserva i Grand Reserva, które można tam nabyć w niewiarygodnie niskich cenach.

Nie można jednak zapomnieć o regionie Rioja, który dzieli sie na trzy obszary specjalizujące się w trochę innych rodzajach win. Rioja Alta znajduje się na zachodzie i słynie z eleganckich, słabszych win, Rioja Alavesa to synonim win owocowych, w obszarze Rioja Baja rosną ciemne winogrona, podstawa dla win z wysoką zawartością alkoholu.

Dla laików w dziedzinie produkcji i konsumpcji win przedstawiamy poniżej klasyfikację jakości, która określa okres i warunki dojrzewania win. Jeśli na etykiecie jest napisane "Joven", chodzi o młode wino, sprzedawane rok po zbiorach, które może jakiś czas dojrzewać w beczkach. Jest to wino lekkie, owocowe, przeznaczone do jak najszybszego spożycia. Następnie spotykamy rodzaj „Crianza", czyli wina dojrzewające przynajmniej pół roku w beczkach dębowych, a przez kolejnych 18 miesięcy w butelkach. Na rynek wina takie trafiają po dwóch latach od zbiorów. Nalepkę „Sin Crianza“ otrzymują wina, które nie dojrzewają w beczkach. "Reserva" to wina dojrzewające minimum 3 lata, przy czym przynajmniej 12 miesięcy spędzają w beczkach dębowych a przynamniej rok w butelce. Znaczna część producentów pozwala swym winom dojrzewać o wiele dłużej. Wina jakości "Reserva" produkowane są tylko w dobrych latach i z najlepszych gron. Przynajmniej pięć lat dojrzewają w piwnicach wina jakości "Grand Reserva". W tym czasie 24 miesięcy znajdują się w beczkach dębowych a kolejne 3 lata dojrzewają w butelkach. Do produkcji win oznaczonych Grand Reserva wykorzystuje się wyłącznie winogrona z najlepszych lat, grona najlepszej jakości i pochodzące wyłącznie z niektórych winnic.

Na etykietach butelek win hiszpańskich często podaje sie stopień słodkości w następujący sposób: pojęcie Brut – oznacza bardzo wytrawne i wytrawne wina – przy winach musujących Seco – wytrwane, Demiseco – półwytrawne, Abocado – półsłodki napój lub Dulce co oznacza bardziej słodkie wino.