Hiszpania - Travelon.pl Hiszpania - Travelon.pl Hiszpania - Travelon.pl Hiszpania - Travelon.pl

Tapas

01.04.09 08:52:21

Tapas (hiszp. tapa oznacza pokrywkę, wieczko) są to niewielkie przekąski, typowe dla każdej hiszpańskiej restauracji, baru czy winiarni. Tapas mogą to być miseczki z płatkami suszonej szynki, miseczki z oliwkami faszerowanymi różnymi pastami, miseczki z serem, kiełbaskami lub rybami przyrządzonymi na różne sposoby, miseczki z krokietami, mięsnymi kulkami lub np. miski z owocami morza. 

Podawanie tapas odpowiada stylowi życia Hiszpanów. Miejscowa ludność jest bowiem przyzwyczajona do jedzenia obiadów i kolacji bardzo późno. Częstokroć wychodzą do restauracji, posiedzieć z przyjaciółmi i właśnie na takie okazje najbardziej nadają się najróżniejsze tapas.

Tapas wywodzą się z Andaluzji, gdzie są również najbardziej popularne. Pochodzenie tapas wiąże się z tym, że Andaluzyjczycy pijąc wino szklankę przykrywali plasterkiem suchej kiełbasy, aby chronił przed muchami. Z czasem zaczęto dodawać cienką kromkę chleba z różnymi dodatkami

Właśnie w Andaluzji  do piwa lub do wina z pewnością dostaną Państwo oliwki lub inną drobną przekąskę. Jeżeli zechcą Państwo zamówić porcję tapas jako osobny posiłek, nie będzie to lekki wybór. W ofercie z pewnością znają Państwo: suszoną szynkę, faszerowane oliwki, najróżniejsze rodzaje serów i kiełbasek, pikantne wędzonki oraz mniej pikantne rybki w zalewie, smażone bądź polane sosem, rybne czy warzywne krokiety, mięsne kuleczki i owoce morza. W bardziej popularnych barach znajdą Państwo mniej finezyjne i mniej wyszukane tapas, np. solone migdały, oliwki, ziemniaczany omlet lub konserwowy tuńczyk. .

Pytają Państwo o jakieś typowe tapas? Polecamy spróbować ziemniaczaną "tortilla espanola". Jest to placek ziemniaczany, gdzie spoiwem jest rozbełtane jajko a wszystko to zapieka się w piekarniku. Może być podawane na zimno i na gorąco.